Türkiye’de yakalanan her iki balıktan biri hamsi.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de geçen yıl yakalanan 254 bin 535 ton balığın 125 bin 980 tonu hamsi oldu. Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde hamsiyi 49 bin 892 tonla palamut ve 16 bin 729 tonla sardalye izledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yetiştiricilik üretimi 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artarak 849 bin 808 ton olarak gerçekleşti. Üretimin yüzde 30’unu deniz balıkları, yüzde 5,6’sını avlanarak elde edilen diğer deniz ürünleri ve yüzde 3,9’unu avlanarak elde edilen iç su ürünleri üretti. Avcılık yoluyla toplam üretim 335 bin 3 ton oldu. Deniz eser avcılığı bir önceki yıla göre yüzde 2,3, iç su eser avcılığı ise yüzde 0,4 arttı.
YAKALANAN 2 BALIKTAN BİRİ
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de geçen yıl yakalanan deniz balığı miktarı 254 bin 535 ton olarak gerçekleşti. Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla avlanan balığın 125 bin 980 ton ile hamsi olduğu görüldü. Hamsiyi 49 bin 892 tonla palamut ve 16 bin 729 tonla sardalye izledi.
2013’ten 2023’e kadar denizlerde toplam 2 milyon 810 bin 876,5 ton balık yakalandı. Son 10 yılda en çok avlanan balık türü hamsi oldu. 10 yılda 1 milyon 538 bin 63,8 ton hamsi avlandı. 2013 yılından bu yana en düşük hamsi avı 96 bin 440 ile 2014 ve 2018 yılları arasında 96 bin 451,7 ton ile gerçekleşti. Aynı dönemde en fazla hamsi avcılığı ise 262 bin 544,4 ton ile 2019 yılında oldu. 10 yılda hamsi avı
Hamsi avı 2013’te 179 bin 615,2 ton, 2014’te 96 bin 440 ton, 2015’te 193 bin 492,3 ton, 2016’da 102 bin 595,2 ton, 2017’de 158 bin 93,8 ton, 2018’de 96 bin 451 ton oldu. 2019’da 544,4 ton, 2020’de 171 bin 253 ton, 2021’de 151 bin 597,6 ton, 2022’de 125 bin 980,4 ton.
Palamut Avcılığında İkinci Sırada Palamut 2013’te 13 bin 157,6 ton, 2014’te 19 bin 31,5 ton, 2015’te 4 bin 573 ton, 2016’da 39 bin 459,6 ton, 2017’de 7 bin. 1.577,6 ton, 30 bin 920,4 ton, 2019’da 1578,3 ton, 2020’de 22 bin 742,7 ton, 2021’de 2 bin 595,4 ton, 2022’de 49 bin 891,5 ton. BALIK ÜNÜ VE YAĞI ÜRETİMİNDE KULLANILIYOR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su İşleri Öğretim Üyesi Prof. Herkes hamsi tüketmeyi sever. Hamsi en çok tutulan deniz balığıdır. Hamsi ayrıca balık unu ve yağ üretimi için de avlanıyor” dedi.