Haber

Uzayda Yetiştirilen Fare Embriyosu Sağlıklı Gelişimini Sürdürdü

Uzayda mikro yerçekimi ve yüksek radyasyon koşullarında embriyo gelişimini inceleyen araştırmacılar, ilk kez uzayda yetiştirilen fare embriyolarının sağlıklı gelişimlerini sürdürdüğünü tespit etti.

New Scientist’e göre bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) ilk kez fare embriyosu yetiştirdi.

Araştırmanın başyazarı Teruhiko Wakayama ve laboratuvardaki ekibi tarafından hazırlanan dondurulmuş fare zigotları, Ağustos 2021’de SpaceX roketiyle ISS’ye gönderildi.

ISS’deki astronotlar, 2 hücreli embriyo (zigot) kültürünü hayatta kalabilecekleri maksimum süre olan 4 gün boyunca rahim dışında yetiştirip Dünya’ya geri göndererek kimyasal işlemlerle bozulmasını engellediler.

Araştırmacılar, mikro yerçekimi ve yüksek radyasyonlu ortamlarda yetiştirilen fare embriyolarında DNA ve yapıda herhangi bir bozulma gözlemlenmediğini, fetüs ve plasenta oluşumunda normal ilerleme tespit edildiğini belirtti.

Uzaydaki yüksek radyasyonun embriyoların DNA dizisine zarar vermemesinin kısa süreli maruz kalmayla açıklanabileceği değerlendiriliyor.

Wakayama, Dünya’dan Mars’a 6 aydan uzun süren yolculuklarda hamile kadınların bulunma ihtimaline karşı önlem olarak yapılan çalışmanın, sürecin güvenliğini teyit etme açısından önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Sonuçların uzayda meme tiplerinin çoğalmasının mümkün olduğunu gösterdiğini söyleyen Wakayama, mikro yerçekiminde doğumun zorluklarının henüz bilinmediğini vurguladı.

Gebeliğin ikinci yarısında farelerin NASA tarafından 9 ila 11 gün süreyle uzaya gönderildiği önceki çalışmalarda, hamile farelerin, Dünya’ya döndükten sonra normal gelişimlerini tamamlayan ortalama kiloda bebekler doğurduğu tespit edilmişti.

Wakayama’nın grubu, ISS’ye fare spermi ve yumurtaları göndererek, ISS’ye gönderilen embriyoları Dünya’ya döndüklerinde dişi farelere yeniden enjekte ederek, sağlıklı yavrular yaratarak döllenmenin başarısını incelemeyi planlıyor.

Araştırmanın sonuçları “iScience” dergisinde yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu